Dakpan gekte: Vraag enorm, aanbod schaars

Dakpan gekte: Vraag enorm, aanbod schaars

Jordi VerstegenSeptember 28, 2022

Wil jij je dakpan direct op je dak hebben liggen? Dat wordt op dit moment een lastig karwei. Door de oplopende energiekosten worden er minder dakpannen geproduceerd. Sterker nog, enkele dakpanfabrieken sluiten de deuren. Daarbij zal er ook flink in de buidel moeten worden getast voor een renovatie van het dak.

Hoge energieprijzen

Je zult het vast zelf ook al gemerkt hebben er is sprake van een energiecrisis in Nederland, gasprijzen stijgen naar recordhoogte. De meeste dakpannen worden gebakken in een oven op zeer hoge temperaturen waar veel, heel veel gas voor nodig is. De fabrieken ontkomen er niet aan om of de deuren te sluiten of de hogere prijzen door te rekenen aan de klant. Door de oplopende energieprijzen kunnen de dakpanproducenten minder produceren voor hetzelfde geld. De ontwikkelingen in Oost-Europa maken het niet makkelijker, en dit is wellicht nog maar het begin. 

Sluiting dakpanfabrieken

Een logisch gevolg van de hoge energieprijzen is dat meerdere fabrieken de deuren sluiten en de productie van dakpannen dus staakt. Dit kan ook op last zijn van de overheid die gas leveren aan ziekenhuizen belangrijker vinden dan aan de industrie. Één van de grootste dakpanproducenten heeft onlangs een aantal van zijn fabrieken in Duitsland gesloten, waardoor de vraag bij anderen enorm wordt, zo ook bij onze leverancier Monier. Door de sluiting van fabrieken in Duitsland is er nu ook veel vraag naar dakpannen vanuit andere landen, uit Duitsland zelf, maar ook vanuit buurland Polen bijvoorbeeld.

Lange levertijden

Monier, onze leverancier van dakpannen, produceert nog wel pannen gelukkig, elke dag komen er pannen uit de oven. Echter krijgen zij nu te maken met enorm veel bestellingen, die zij op dit moment zo snel mogelijk proberen te verwerken en leveren voor jou als klant. Daarbij moet je dus wel rekening houden met lange levertijden, op dit moment minimaal 16 weken na bestelling op alle pannen.

Advies

Mocht je nou van plan zijn om in 2023 aan de gang te gaan met je huis, en met name het dak, zorg dan dat je op tijd bestelt. Zo weet je zeker dat de dakpannen op tijd geleverd zijn en voorkom je eventuele verdere prijsverhogingen. Voor deskundig advies bij deze bestelling kun je altijd contact met ons opnemen door middel van de live chat, mail of telefonisch!

Ter bevestiging aan het gestelde hebben we een artikel ingesloten wat recent in de krant heeft gestaan. De foto is op ons terrein genomen toen we nog wel voorraad hadden 😉

Kik hier voor het artikel.

Laat een opmerking achter