De verschillen tussen Beton & Keramische dakpannen

De verschillen tussen Beton & Keramische dakpannen

Jordi VerstegenMarch 23, 20221 comment

Het kiezen van de juiste dakpan, het lijkt soms zo simpel maar er zijn natuurlijk wel degelijk verschillen. Wil je kiezen voor dakpannen die een leven lang mee gaat of kies je toch voor pannen die generaties lang meegaan? Welke dakpannen hebben nou een voordelig prijskaartje? Wij van Dakpandirect, expert in dakpannen, hebben de grote verschillen tussen betonnen en keramische dakpannen voor je op een rij gezet. Hierdoor wordt de keuze voor jou een stuk gemakkelijker.

1. Kies je voor een leven lang of kies je voor generaties lang?

Gemiddeld gaan betondakpannen zo’n 30 tot 50 jaar mee en nog wel langer als je goed onderhoud pleegt. Kies je voor een dak dat generatie op generatie meegaan? Dan zijn de keramische dakpannen echt de beste optie.

2. De samenstelling van de dakpan

De naam zegt het zelf natuurlijk al, betonnen dakpannen zijn dus gemaakt van beton. Beton is een samenstelling tussen cement, mineralen en zand. Betonnen dakpannen worden vaak gekozen voor een nieuwbouwhuis vanwege het financiële plaatje, deze zijn namelijk goedkoper. Bij een nieuwbouwhuis komen er tenslotte ontzettend veel dingen kijken. Er wordt gewikt en gewogen, knopen worden doorgehakt. Daarom wordt er vaak gekozen voor een betonnen dakpan. Betondakpannen worden ook vaak `sneldek pannen' genoemd. Deze zijn sneller te leggen waardoor het minder arbeidsintensief is. De keramische dakpan is van oudsher al gemaakt van natuurlijke materialen zoals klei, water en leem. Dit proces duurt langer waardoor je dat ook al snel in de prijs merkt. Deze opties kunnen zowel gekozen worden voor nieuwbouw en verbouw.

 

3.Het productieproces van de dakpan.

Het grote verschil in het productieproces van de dakpannen begint al bij de oven. De Keramische dakpannen gaan een proces in de oven aan waar ze  worden gebakken op meer dan 1000°C. Deze techniek zorgt er voor dat de pannen van topkwaliteit zijn waardoor ze enorm duurzaam zijn. Het proces van de Betonnen dakpannen is in tegenstelling tot keramische dakpannen heel verschillend. Zo worden ze niet gebakken maar gedroogd op een temperatuur van 40°C.

4. Maar hoe zit het dan met die prijs!?

De samenstelling van de pan en het productieproces wat de pannen doormaken zorgen ervoor dat de betonnen dakpannen relatief goedkoper zijn dan de keramische dakpannen. Zo staat beton ook wel bekend als een betaalbaar alternatief voor de andere soorten dakbedekking. Van beide types dakpannen zijn er ontzettend veel verschillende soorten, modellen en maten die passen bij je woonstijl. Bij de keramische dakpannen heb je ook meer keuze in welke soort afwerkingen en prijsklasse je wilt. Het is daarom ook zeker verstandig om je te laten adviseren door een expert. Of loop eens een rondje in de buurt en laat je inspireren door omliggende huizen. Zo doe je simpel inspiratie op en kom je ook nog eens aan je stappendoel.

Opmerkingen (1)

Wim on June 9, 2024

Hoelang blijft de geëmailleerde pan zijn lichtweerkaatsende eigenschap behouden ivm hele nare spiegeling.

Laat een opmerking achter