Hoeveel dakpannen gaan er in een vierkante meter?

Hoeveel dakpannen gaan er in een vierkante meter?

Jordi VerstegenMay 26, 2023

Hoeveel dakpannen per m2? Dat is een veel gestelde vraag bij het renoveren of plaatsen van een dak. Het aantal dakpannen per m2 dat nodig is voor jouw dak is afhankelijk van verschillende factoren, die we in deze blogpost gaan doorlopen.

1. Hoe groot is de dakpan?

Allereerst is natuurlijk de afmeting van de pan belangrijk bij het aantal per vierkante meter. De Signy-Finnez is bijvoorbeeld groot qua afmeting en heeft maar ongeveer 10 pannen nodig per vierkante meter. Daarentegen heb je ook de Tuile du Nord die heel klein is. De Tuile du Nord heeft ongeveer 23 pannen nodig per vierkante meter.

Signy Finnez

2. Hoe groot is je dakhelling?

Grotere dakhelling, minder dakpannen: Bij een steilere dakhelling staan de dakpannen dichter bij elkaar. Dit betekent dat er minder ruimte is tussen de pannen en er dus minder dakpannen nodig zijn om een vierkante meter dak te bedekken. De overlapping tussen de pannen kan ook kleiner zijn bij een steilere dakhelling, waardoor er efficiënter gebruik wordt gemaakt van de beschikbare ruimte.

3. Welke uitstraling geeft de dakpan?

De keus voor een pan kan ook afhangen van het aantal pannen per vierkante meter. Liggen er meer pannen in 1 vierkante meter, dan krijg je een drukkere uitstraling op je dak, terwijl je bij minder pannen per vierkante meter een rustigere uitstraling hebt op je dak. Hierbij speelt de kleur van de pan natuurlijk ook een grote rol.

                   

4. Wat betaal ik per vierkante meter dakpannen?

Bij het uitkiezen van een pan is het logisch dat je ook naar de prijs kijkt van de pannen zelf. Deze prijs per stuk zegt natuurlijk vrij weinig als je niet weet hoeveel pannen er in 1 vierkante meter goed. Zoek je dus een goedkope pan, ga dan goed na hoeveel er van deze pan per vierkante meter worden gelegd.

Zo zijn de Signy-Finnez antraciet en Tuile du Nord natuurrood qua prijs per stuk vergelijkbaar, maar de prijs per vierkante meter verschilt flink. 

Wil je nou weten hoeveel pannen er van jouw droompan in 1 vierkante meter zitten, dan kun je altijd terecht in het handboek van de pan! Deze staat vermeld bij de productpagina van de gekozen pan onder het kopje 'technische gegevens'. 

Hierbij de dakhandboeken van de voorbeeldpannen uit deze blogpost.
Handboek Signy-Finnez
Handboek Tuile du Nord

Laat een opmerking achter